Kinefiz telefon Kinefix email
05.02.2024

Kako da sprečite bolove u vratu i leđima tokom učenja?

Sezona je ispitnih rokova, a za većinu studenata ovaj period uključuje duge noći provedene nad knjigama ili laptop računarima. Učenje lako preuzima sav fokus studenata i često se zanemaruje opterećenje vrata ili leđa koje može da izazove bolove, a to je sigurno ono što najmanje želite. Evo kako možete da sprečite bolove u vratu ili leđima, a ujedno i da poboljšate vašu sposobnost učenja.
 
Šta je uzrok bola u vratu ili leđima tokom učenja?
 
Tokom perioda studiranja vaše držanje je daleko najuticajniji faktor kada je u pitanju bol u vratu/leđima. Pogrbljeno sedenje, sa položajem glave napred dovodi do zatezanja ili slabljenja mišića, pa će bolovi u vratu ili leđima sigurno uslediti. Imperativ je da budete svesni svog držanja tokom učenja, ali kako znati da li zauzimate pravilan položaj?
 
Pravilno sedenje tokom dužeg perioda učenja je neophodno. Dobar položaj uključuje stopala ravna na tlu, a kolena bi trebalo da budu direktno iznad članaka. Leđa bi trebalo da budu pod pravim uglom u odnosu na kolena, što znači da vaše uši treba da budu direktno iznad ramena koja treba da budu direktno iznad kukova.
 
Kako da organizujete radni prostor?
 
Kada je u pitanju pravilo držanje, od značaja je dobro organizovan prostor. Ako učite na laptop računaru, način na koji postavite ekran će uticati na vaše držanje, posebno na vrat. Idealno je da ekran bude podignut do nivoa očiju, omogućavajući vam da čitate bez naginjanja vrata ili savijanja ramena. 
 
Pored svih navedenih saveta, obaveno pravite i redovne pauze. Možda ćete se osećati kao da je pauza gubljenje vremena, ali barem svakih sat vremena ustanite, prošetajte okolo, protegnite se, ne potcenjujte problem koji može nastati stalnim statičnim položajem.
 
Usvajanje ovih saveta ne samo da će pomoći u sprečavanju bolova u vratu ili leđima, već će imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje, ali i na vaše ocene.
Centar za masažu i korektivnu gimnastiku. - Kinefiz

Telefon: +38163 123456

E-Mail: kinefiz2023@gmail.com