Kinefiz telefon Kinefix email
28.11.2023

Mišićni čvorovi – šta su, zašto ih dobijam, kako da ih sprečim?

Mišićni čvorovi su područja gde se napeta mišićna vlakna lepe jedno za drugo, na kraju počinju da se cepaju i formiraju ožiljno tkivo. 

Mišićni čvorovi mogu biti:    
• aktivni – izazivaju bol bez ikakvog pritiska.  
• latentni – bole samo kada se na njih izvrši pritisak

Čvorovi se mogu razviti bilo gde na telu gde su mišići, ali su najčešći na vratu/ramenima, donjem delu leđa, listovima.

Sve veći broj ljudi provode radno vreme ispred računara, sedeći manje-više tokom celog dana. Ali mišićima je potrebna aktivnost da bi ostali savitljivi i zdravi. Provođenje 8 sati dnevno u jednom položaju, a zatim odlazak kući gde zauzimamo sličan položaj čini naše mišiće mnogo kraćim i lakše za povredu.

Ako se ne leče mišićni čvorovi se vremenom samo pogoršavaju. Najbolje što možete učiniti je da na prvom mestu pokušate da ih sprečite tako što ćete voditi računa da redovno održavate mišiće aktivnim tokom dana. Ako radite sedeći za stolom, potrudite se da bar jednom u sat vrmena ustanete i pokrenete mišiće.

Ako mišićni čvorovi pogađaju samo jedno područje, masaža i istezanje te regije su najbolji način da sprečite i lečite čvorove. Postoje i naprednije opcije kao što su elektrostimulacija i terapijski ultrazvuk koji se koriste za teže slučajeve, ali na kraju i prevencija i lečenje se uvek svode na održavanje mišiće aktivnim.

Centar za masažu i korektivnu gimnastiku. - Kinefiz

Telefon: +38163 123456

E-Mail: kinefiz2023@gmail.com