Kinefiz telefon Kinefix email
25.08.2023

Multipla skleroza i vežbanje

Uprkos tome što je multipla skleroza (MS) progresivno neurološko stanje, mnoge osobe obolele od MS mogu da se izbore s bolešću i da se nose sa povezanim poteškoćama. Dakle, ako ste oboleli od multiple skleroze ili poznajete nekoga ko ima MS onda vredi pročitati ovaj tekst.

Šta je multipla skleroza?

Multipla skleroza je hronično stanje centralnog nervnog sistema. Karakteriše se procesom demijelizacije kičmene moždine i mozga. Ovo znači da je mijelinski omotač neurona oštećen i utiče na to kako se nervni impulsi (poruke iz mozga) prenose kroz telo.

Uobičajeni znaci i simptomi

Postoji niz znakova i simptoma, ali oboleli možda neće imati sve.  Uočavaju se problemi u rasponu od fizičke disfunkcije, promene pamćenja do promene raspoloženja. Ovo su neki od najčešćih simptoma:

Umor                 
Smanjena mišićna snaga     
Loša ravnoteža/povećan rizik od padova     
Loša koordinacija      
Depresija

Vežbanje i multipla skleroza

Osim što je od suštinskog značaja za opšte zdravlje i dobrobit, vežbanje je od pomoći u ublažavanju mnogih simptoma multiple skleroze.

Osobe koje redovno vežbaju imaju bolju kardiovaskularnu kondiciju, poboljšanu snagu, smanjen nivo umora, pozitivniji stav i veće učešće u društvenim aktivnostima.

Vrsta vežbanja i benefiti

• Aerobne vežbe (hodanje, plivanje, vožnja bicikla) – smanjuju nivo umora, poboljšavaju kardiovaskularnu kondiciju i poboljšavaju raspoloženje

• Vežbe jačanja (tegovi, trake otpora) – smanjuju rizik od padova

• Vežbe za ravnotežu (propisane vežbe) – smanjuju rizik od padova

• Vežbe istezanja (propisane vežbe) – smanjuju grčeve u mišićima i ukočenost zglobova

Vežbanje može pomoći u ublažavanju simptoma multiple skleroze, ali je važno preduzeti određene mere predostrožnosti, ako želite da Vaš program vežbanja bude uspešan. Najvažnija stvar je da ne preterujete! Uvek se treba konsultovati sa fizioterapeutom pre nego što započnete novi program vežbanja. Program vežbi treba da bude pažljivo dizajniran uz razmatranje mogućnosti pacijenta. Takođe je potrebno razmotriti ciljeve pacijenta.

Ako mislite da biste Vi ili neko koga poznajete imali koristi od takvog programa vežbanja možete već danas zakazati termin kod nas.

Centar za masažu i korektivnu gimnastiku. - Kinefiz

Telefon: +38163 123456

E-Mail: kinefiz2023@gmail.com